Spalnice za prijetne noči

 

Velikokrat pozabimo, da v spalnici preživimo približno tretjino svojega časa. Ko izbirate spalnice, pomislite na to, kako zelo pomemben je naš spanec in naj vse to vpiva v vsakdanjem življenju. Zato morajo biti spalnice prijetne, tople in pomirjujoče.

 

Spalnice

 

Pomembne zadeve, ko izbirate splanice:

  • barve

Mnogo naših občutkov in misli skozi celoten dan je odvisnih od nekaj minut pred našim spanjem in nekaj minut takoj ko se zbudimo. Takrat naj bi bili ljudje v delni naravni hipnozi in vse, kar se dogaja takrat, vpliva na našo podzavest, ki pa je ključna za naša občutja in misli skozi celoten dan. Zato tudi mnogo psihologov in celo motivacijskih voditeljev svetuje, da si tik pred spanjem in takoj zjutraj v mislih ponavljamo naše cilje, želje in vse prijetne stvari.

In spalnica je prostor, kjer preživimo nekaj teh ključnih večernih in jutranjih minut. In prav zato je tako pomembno kako si uredimo spalnice.

Barve zelo močno vplivajo na naše čustveno stanje. Ne glede na to katero barvo imate najraje, v spalnici je smiselno imeti umirjene barva, ki vas pomirjajo. Tako boste imeli mirnejši spanec.

 

Katere so pozitivne barve za spalnico:

 

– vse naravne peščene barve (peščeno siva, peščeno rjava, …)

– zelena barva (barva narave in sprostitve; umirja utrim vašega srca, znižuje vaš pritisk)

 

pozitivne barve spalnice

 

Navtralne barve, ki nimajo močnega vpliva: vijolična, roza, rjava, …

 

Barve, ki lahko negativno vplivajo na nas:

– močno rumena (sicer v vsakdanjem življenju pozitivna barva, če pa je premočna, lahko prav tako vzbuja agresijo in zavist)

– rdeča barva (tipična barva agresije in čustvene napetosti)

– modra barva (modre spalnice so hladne, brez duše, brez čustev…)

 

negativne barve spalnice

 

  • pohištvo za spalnice

 

Tu je zelo odvisno kakšen stil vam je všeč. Lahko se odločite za starinski stil pohištva, lahko klasičnega ali modernega. Pri starinskem stilu pomislite na oteženo čiščenje in ponavadi višjo ceno.

 

  • ležišče

 

Verjetno najpomembnejše za dober spanec je vaše ležišče. Tega se najbolj zavedajo tisti, ki slabo spijo zaradi slabega ležišča. Posledično so skozi dan razdražljivi, utrujeni, stresni in vse to dolgoročno negativno vpliva na razvoj različnih bolezni. V večini primerov premalo poudarka dajemo na naša ležišča.

Kaj pa je dobro ležišče? To je zelo odvisno od posameznika. Nekaterim bolj odgovarjajo trda ležišča, drugim mehka. Še posebej pozorni morajo biti tisti, ki imajo alergije na pršice, zato je smiselno izbrati kvalitetna in zato malo dražja ležišča. V Sloveniji so najbolj prepoznavna ležišča Dormeo in Bavaria. Ne kupite jih zgolj zaradi imena in prepoznavnosti, ampak se resnično prepričajte katero ležišče bi vam najbolj odgovarjalo.

 

  • vzglavnik, odeje

 

Tako kot ležišča so tudi kvalitetni vglavniki in odeje zelo pomembne. Slab vzglavnik (previsok, prenizek, premehak ali pretrd) je razlog za večino bolečin v vratu in zgornjem delu hrbtenice. Ko kupite vzglavnik, spite približno dva tedna na njem da se ga navadite, potem pa vidite ali vam povzroča kaj bolečin v vratu ali ne.

Izbira prave odeje pa za večino ni ključnega pomena. Zelo pomembna je le za ljudi, ki se veliko potijo ali za tiste, ki imajo alergije na pršice. V obeh primerih je skoraj nujno izbrati zračno odejo iz naravnih materialov za miren spanec. Taki materiali omejijo potenje in ne zadržujejo pršice.

Zaradi lažjega čiščenja je morda smisleno preveriti ali se izbrani materiali lahko perejo v pralnem stroju.

Ne glede na to katero odejo in vzglavnik izberete, vedno jih je priporočeno menjati za približno 3 leta.

Ali ste vedeli?


 
Kvalitetno in udobno spanje ni odvisno samo od vzmetnice, ampak k temu pripomore tudi posteljni vložek.
 
Današnji posteljni vložki imajo možnost nastavitve ležalnega udobja v predelih ramen, križa in medenice. Tako lahko nastavimo bolj trdo ali pa bolj mehko ležalno udobje z uporabo posebnih drsnikov na letvah. Vzmetne letve so gibljivo vpete, kar omogoča da je ležalno udobje nastavljivo vse do roba posteljnega okvirja.

Kategorije